Potrzeby żywieniowe psa

wpis w: Żywienie | 0

Celem żywienia jest dostarczenie psu składników koniecznych do zapewnienia jego przetrwania w określonych warunkach, czyli do zaspokojenia potrzeb bytowych i potrzeb wynikających z wykonywanej pracy. Zrównoważona dieta zawiera wszystkie składniki mineralne w odpowiednich proporcjach. Błędy żywieniowe niosą za sobą choroby psów, które są trudne do zdiagnozowania ze względu na niespecyficzne objawy. Stałe podawanie pokarmu o niedostatecznej jakości niesie za sobą zaburzenia funkcjonowania całego organizmu.

Pokarm składa się z następujących składników

Zawsze trzeba mieć świadomość, że bardzo ważne w składzie pokarmu jest to na ile dostarczone składniki mogą być wykorzystane do utrzymania organizmu psa w należytej kondycji. Składniki pokarmowe są substancjami chemicznymi wykorzystywanymi przez żyjący organizm na poziomie metabolizmu komórkowego i na drodze różnych wzajemnych połączeń odpowiedzialne są za procesy chemiczne niezbędne do trwania życia.

Białko

Białko jest substancją chemiczną zbudowaną z aminokwasów. Pies potrzebuje je w swojej diecie do utrzymania wagi i wzrostu oraz regeneracji organizmu. Część aminokwasów jest syntetyzowana w organizmie zwierzęcia (aminokwasy endogenne),a pozostałe musza być dostarczone razem z pożywieniem (aminokwasy egzogenne).W karmie należy szczególna uwagę zwrócić na dostarczenie właściwej ilości aminokwasów egzogennych, szczególnie w przypadku zwierząt rosnących. Psy trawią 90-95% białka pochodzenia zwierzęcego i tylko 60%białka pochodzenia roślinnego. Białka pochodzenia roślinnego nie zawierają dostatecznej ilości aminokwasów egzogennych. Jakość białka jest odpowiedzialna za stopień przetworzenia pokarmu w energię, ale zbyt duża ilość białka w pożywieniu może być odpowiedzialna za choroby nerek. Dieta wysokobiałkowa jest zalecana dla szczeniąt oraz dla psów pracujących. Dla dorosłego psa zaleca się zawartość białka w wysokości 18%-22% karmy.

Tłuszcz

Zawartość tłuszczu w diecie psa jest najprawdopodobniej najbardziej kontrowersyjnym składnikiem. Tłuszcze zawarte są w diecie jako trójglicerydy, czyli jako połączone kwasy tłuszczowe są niezbędne w diecie psa. Odpowiadają za właściwy stan skóry szczególnie jest to ważne, gdy pies przebywa w suchych i ciepłych pomieszczeniach, ważne są także jako składniki niezbędne dla układu nerwowego, mają swój udział we właściwej reprodukcji oraz pracy nerek. Tłuszcz jest bardzo potrzebny w procesach metabolicznych i stanowi ważne źródło energii, poza tym poprawia smak jedzenia i jest konieczny w pożywieniu jako nośnik witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Psy trawią tłuszcz w 100%.Zalecana dawka tłuszczy w pożywieniu to 8%-12%.

Węglowodany

To węglowodany są najbardziej kontrowersyjnym składnikiem pożywienia psa. Stosowane są zwykle jako wypełniacz mogą u różnych osobników wywoływać różne skutki. Z chemicznego punktu widzenia węglowodany są cukrami prostymi i złożonymi, oczywiście najłatwiej trawi się cukry proste. Nadmiar cukrów odłoży się w postaci nadmiaru tkanki tłuszczowej, niedobór może objawić się zaburzeniami pracy układu nerwowego. Jeden z cukrów-laktaza nie jest trawiony przez dorosłe psy, ze względu ze względu na brak enzymu trawiącego. W karmach stosowane są różnego rodzaju węglowodany- zboża w tym jako najlepiej wchłaniany oceniany jest ryż a także mąka ziemniaczana lub warzywa. Jednak węglowodany mogą być przyczyną alergii u psa w tym szczególnie uczulająca jest soja.

Witaminy i składniki mineralne

Witaminy i składniki mineralne są konieczne dla właściwej absorpcji składników diety oraz do tego, aby na poziomie komórkowym zachodziły właściwe reakcje chemiczne. Niektóre z tych składników potrzebne są w ilościach minimalnych, inne w większych, czyli przy bilansowaniu pokarmu należy wziąć pod uwagę właściwe ilości w codziennej diecie psa. W zależności od warunków życia – ciąża, laktacja, choroba –zmienia się zapotrzebowanie na te składniki.

Witaminy dzieli się na rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy rozpuszczalne w wodzie to witaminy z grupy B oraz witamina C. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianie węglowodanów, oddychaniu tkankowym, wchodzą w skład wielu enzymów, warunkują funkcjonowanie narządu wzroku (wit.B2),mają wpływ na stan skóry (wit.B2 i B6),układ nerwowy (B6 i PP),zapobiegają niedokrwistości (B12).Witamina C jest syntezowana przez psa, więc dodatkowa suplementacja nie jest konieczna.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to A,D,E,K.Sa one włączane do pracy w tych obszarach organizmu, które są odpowiedzialne za wzrok, formowanie kości, rozwój nabłonków odpowiednią wagę i pożądane własności krwi.

Witamina K jest syntetyzowana przez psa, więc w normalnych warunkach nie wymaga dodawania jej do pożywienia. Braki witaminy E (witaminy młodości) powodują starzenie skóry, niepowodzenia reprodukcyjne i zmniejszają ogólną odporność organizmu. Niedobór witamin A i E prowadzi do problemów z okiem, które może być nadmiernie suche, może pojawiać się zapalenie spojówek i owrzodzenia oka. Brak witaminy D powoduje krzywicę i zaburza wchłanianie wapna.

Jednocześnie nadmiar witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może być szkodliwy, bo zostają one wbudowywane w tkanki ciała i stają się toksyczne.

Zawartość minerałów w diecie rzutuje na właściwy stan kości, poziom metabolizmu komórkowego, właściwą gospodarkę wodną oraz stan układu nerwowego. Składniki mineralne możemy podzielić na dwie grupy:

  • makroelementy występujące w większych ilościach w pożywieniu
  • mikroelementy występujące w ilościach śladowych.

Wapń i fosfor konieczne są do budowy kości i zębów, konieczna jest także ich równowaga. Biorą one udział we właściwej przemianie materii. Sód i potas biorą udział w gospodarce wodnej oraz w prawidłowym działaniu układu nerwowego. Brak potasu może wpływać na osłabienie mięśni, osłabić prace serca i nerek. Magnez współdziała z wapniem, aby właściwie pracowało serce i mięśnie oraz układ nerwowy, niedobory magnezu prowadzą do skurczu mięśni a czasem konwulsji.

Mikroelementy to żelazo miedź, mangan, cynk ,jod, selen i kobalt. Choć ilość ich jest minimalna to są one podstawą ogólnie dobrego stanu zdrowia. Żelazo jest niezbędnym składnikiem krwi i składnikiem enzymów. Żelazo musi być pozyskiwane z białka zwierzęcego. Cynk jest odpowiedzialny za skórę, syntezę białka, a jego brak prowadzi do upośledzenia wzrostu, anoreksji oraz uszkodzeń skóry, ma wpływ na płodność osobników płci męskiej. Miedź jest konieczna w produkcji melaminy i pigmentu oraz odpowiada za właściwe przyłączanie żelaza do krwi.

W diecie dla dorosłego psa zaleca się następujące ilości związków mineralnych

Wapń 0,9% suchej masy pokarmu

Fosfor 0,8% suchej masy pokarmu

Potas 0,6% suchej masy pokarmu

Chlorek sodu 1,1% suchej masy pokarmu

Magnez 0,04% suchej masy pokarmu

Żelazo 60mg na kilogram masy pokarmu

Miedź 7,3 mg na kilogram masy pokarmu

Mangan 5,0mg na kilogram masy pokarmu

Cynk 50mg na kilogram masy pokarmu

Jod 1,54mg na kilogram masy pokarmu

Selen 0,11mg na kilogram masy pokarmu

Włókno

Uważa się, że włókno powinno stanowić około 5% suchej masy karmy z kilku powodów:

  • zmniejsza zagrożenie wystąpienia biegunek lub wzdęć przez zwiększenie przepływu pokarmu przez jelita
  • absorbuje toksyczne uboczne produkty przemiany materii
  • jest elementem ograniczającym łaknienie, co jest szczególnie ważne w dietach odchudzających
  • u psów diabetyków ogranicza wchłanianie glukozy po posiłku

Konserwanty

Należy nie mieć złudzeń, że nasza żywność wolna jest od pestycydów, antybiotyków i hormonów i w takim samym stopniu dotyczy to żywności dla zwierząt. Oczywiście szkodliwe substancje w codziennie spożywanym pożywieniu powodują wzrost kłopotów zdrowotnych zarówno ludzi jak i zwierząt. Spożywanie zanieczyszczonej wody, mieszkanie w zanieczyszczonych miastach to wszystko nie sprzyja zdrowiu. Ale bez użycia konserwantów-substancji chemicznych-jedzenie będzie ulegało zepsuciu, szczególnie pokarmy zawierające tłuszcze zwierzęce. Jedzenie może być konserwowane substancjami chemicznymi lub witaminami A i E. Witaminy są naturalne i organiczne, ale nie chronią żywności przez tak długi czas jak substancje chemiczne.

Woda

Na końcu parę słów należy poświecić wodzie. Jest ona podstawowym składnikiem organizmu psa. Jest środowiskiem dla przemian komórkowych, rozpuszczalnikiem dla witamin i substancji mineralnych. Woda jest odpowiedzialna za regulacje temperatury ciała, jest niezbędna do trawienia składników pokarmowych oraz do eliminacji niepożądanych składników przemiany materii. Psy podobnie jak ludzie są bardzo wrażliwe na niedobory wody, bardziej niż na niedobory pokarmowe. Ubytek wody w wysokości 10% stanowi niebezpieczeństwo dla życia, a przy 15% straty wody zwierzę umiera.

  • Opracowano na podstawie informacji z ksiązki T.B.Edney (1988r.) Waltham Book of Dog and Cat Nutrition
  • na podstawie strony internetowej www.waltham.com, www.canismajor.com/dog/nutrit2.html
  • Dane liczbowe zaczerpnięte ze strony internetowej hodowli dogów niemieckich „Z Jaskowej Doliny”

Zostaw Komentarz